Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός Αρδευτικών Δικτύων Αξιού

Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός Αρδευτικών Δικτύων Αξιού

Αρ. Πρωτ. 6883/03.03.2010

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Στις 30 Δεκεμβρίου 2008 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ιδιώτη εργολάβου, μετά από σχετικό διαγωνισμό, που αφορούσε την ανάθεση για την  ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων του Αξιού και είχε προϋπολογισμό 17 εκατομμύρια €. Το είναι συγχρηματοδοτούμενο τόσο από Εθνικούς όσο και από Κοινοτικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ και αφορά χιλιάδες αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης των περιοχών του Αδένδρου, του Αγίου Αθανασίου, του Βαθυλάκου, της Βραχιάς, των Κυμίνων, των Μαλγάρων, του Μικρού Μοναστηρίου της Νέας Χαλκηδόνας, της Σίνδου και της Χαλάστρας. Οι εργασίες είχαν αρχίσει άμεσα μέσα στον Ιανουάριο του 2009 και εκτελούνταν εντατικά μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010, όταν και η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι για το συγκεκριμένο έργο είχε εγκριθεί συνολικά το ποσό των μόλις 940.000 €, που είναι περισσότερες από δεκαεπτά φορές μικρότερο από το αρχικό προϋπολογισθέν ποσό.

Η εργολήπτρια εταιρεία προχώρησε σε άμεση παύση των εργασιών και στράφηκε εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας την ημερήσια αποζημίωσή της αλλά και τόκους υπερημερίας που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4,2 εκατομμυρίων € εκ μέρους του Υπουργείου, για εκτελεσθέντα έργα που αφορούσαν την περίοδο από τον Αύγουστο του 2009 έως και τον Ιανουάριο του 2010.

Σημειώνεται ότι το αρδευτικό δίκτυο δεν έχει ανακαινισθεί από τότε που κατασκευάστηκε (περίπου 60 χρόνια) με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές απώλειες νερού από τις φθορές που υπέστη και οι αγρότες να μην μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.

Δεδομένων ότι:

1. Οι  περιοχές οι οποίες επωφελούνται από το έργο του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων του Αξιού είναι στο σύνολό τους αγροτικές με δυναμικές καλλιέργειες.

2. Οι εκτάσεις οι οποίες θα εξυπηρετούνται από το έργο ανέρχονται σε 260.000 στρέμματα.

3. Βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη της φετινής αρδευτικής περιόδου.

4. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών Κοινοτικών Κονδυλίων.

5. Οι απαιτήσεις της εργολήπτριας εταιρείας ενδέχεται σε βάθος χρόνου να είναι δυσανάλογες του κόστους του ίδιου του έργου και να επιβαρύνουν δυσθεώρητα τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ερωτάται η Υπουργός:

- Είναι στις προθέσεις της να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων του Αξιού, έτσι ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους την νέα περίοδο που έρχεται;

- Εάν όχι θα αφήσει το έργο ημιτελές και τις συγκεκριμένες εκτάσεις χωρίς την δυνατότητα να καλλιεργηθούν;

Απάντηση Υπουργείου

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αναστασιάδης Σάββας

Καράογλου Θεόδωρος